Luomumansikat talteen

Luomua on hyvä suosia toki muutenkin, mutta etenkin mansikoiden kohdalla kannattaa panostaa luonnonmukaisesti tuotettuun. Tavanomaisten mansikoiden viljelyssä käytetään tuntuvasti torjunta-aineita, ja mansikan huokoinen rakenne imee myrkyt itseensä kuin sieni. Mansikat voi huuhtoa ennen käyttöä, mutta eivät kasvinsuojeluaineet mansikasta lähde pesemällä. Luomumansikkaa voi syödä turvallisin mielin pelkäämättä kemikaalien vaikutuksia terveyteen.

 

 

Luomumansikan perkuujätettä eli mansikankantoja ei tarvitse heittää pois, vaan ne kannattaa kuivata. Kuivaaminen tulee tehdä korkeintaan +35 celsiusasteessa. Jos et omista kuivuria, voit käyttää hyödyksi kylppärin lattialämmitystä tai jääkaapin päällistä. Uunissa kasvit helposti palavat, joten uunissa kuivaamista ei suositella. Talven pimeinä iltoina voit hauduttaa kuivatuista mansikankannoista maukasta teetä.

 

Meidän perhe kävi poimimassa mansikat Varpulan luomutilalta Sipoosta (http://www.varpula.fi/). Tätä paikkaa voin lämpimästi suositella! Toiminta on hienosti organisoitua, mansikat hyviä ja lapsilla riittää puuhaa lampaita ja kanoja syötellessä ja leikkipaikalla telutessa.