Härmän Rati ja Luomu Pop up -Prkl!


Kävin heinäkuisena lauantaina Järvenpääläisessä Härmän Ratissa syömässä vallan mainion luomulounaan buffet-pöydästä.

Härmän Ratin tarina on mielenkiintoinen. Rakennus on alun perin Alahärmän Ojalan kylään 1920-luvulla rakennettu kansakoulu. Rakennus siirrettiin hirsinä Järvenpään Vanhakylään, ja toimii nyt juhlapaikkana sekä lounasravintolana.

Härmän Rati

Kuva lainattu osoitteesta: http://www.harmanrati.fi/tarina/

 

Härmän Rati on erikoistunut luomutarjontaan sekä vegaaniseen ruokaan. Härmän Ratin omilla Facebook-sivuilla kerrotaan, että luomuaste on tällä hetkellä 95 %. Vertailun vuoksi viime vuoden Luomu SM -kisan voittajalla luomuprosentti oli 92.

Pop up Prkl!-lounaalla tuli selväksi, että makuelämyksiä riitti sekä kasvissyöjille että sekasyöjille. Lihan ystävälle maistuivat mehukkaat luomupossu-lihapyörykät. Kasvisruokailija sai nautiskella Suomen ainoasta luomu-seitanista. Molempien kylkeen sopi vegaaninen tsatsiki.

Annos Luomu Pop up Prkl!

Ihan parasta antia kuitenkin oli runsas salaattibuffet. Tarjolla oli mm. pikkelöityjä sieniä, marinoituina niin punasipulia, linssejä kuin punajuurtakin. Hernepyreetä ja paahdettuja oliiveja. Luomuisan vihersalaatin kera sinappivinaigrettea ja kylkeen talon spelttileipä yrttilevitteellä. Salaattipöydän antimissa oli todellakin maut kohdallaan. Lienee selviö, että luomun huomaa kyllä mausta, mutta oli tässä maustajakin selvästi tiennyt mitä on tekemässä!

Jälkiruoaksi oli kahvin kanssa verigreippikiisseliä vegaanisella ”kerma”vaahdolla. Verigreipin maku oli tietenkin karvas, mutta sitä tuo vaahto hyvin taittoi.

Verigreippikiisseli

Härmän Ratiin kannattaa totisesti poiketa arkena lounaalle. Huom, muista jättää puukko ulos!

Puukot tähän

 

Lähteet:

http://www.harmanrati.fi

www.facebook.com/HarmanRati